15 λεπτά άσκηση την ημέρα μειώνουν κατά 60% τον κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού

15 λεπτά άσκηση την ημέρα μειώνουν κατά 60% τον κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού

Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της φυσικής δραστηριότητας με τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών που στο παρελθόν κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας – ίσα με περίπου 15 λεπτά την ημέρα – μείωσαν τη θνησιμότητα κατά 60%. Νούμερα που εντυπωσιάζουν αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες παγκοσμίως. Κι ενώ τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης από τη νόσο υπερβαίνουν το 90% σε χώρες υψηλού εισοδήματος, τα δεδομένα είναι διαφορετικά στις  χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος — Ινδία και Νότια Αφρική, όπου τα ποσοστά επιβίωσης ανέρχονται σε 66% και 40% αντίστοιχα.

Η σχέση άσκησης με τον καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, ενώ άλλες ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τη θνησιμότητα από τη νόσο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι περαιτέρω έρευνα για το πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη θνησιμότητα μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να βελτιώσει τη μετακαρκινική φροντίδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 315 γυναίκες με μέση ηλικία τα 71 έτη. Μεταξύ αυτών, το 20,9% ήταν Αφροαμερικανές ή Μαύρες, το 8,99% Ασιάτισσες, το 1,3% Ισπανόφωνες και το 68,9% μη Ισπανόφωνος Λευκές.

Όλες οι συμμετέχουσες ήταν μέλη ενός σχεδίου υγειονομικής περίθαλψης στην Καλιφόρνια και είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο μεταξύ 1996 και 2012.

Το σύνολο των γυναικών κατηγοριοποιήθηκε σε τρεις ομάδες ανάλογα με σωματική δραστηριότητα τους: δραστήριες, μέτρια ενεργές και ανεπαρκώς δραστήριες (αυτές που είχαν σωματική δραστηριότητα για λιγότερο από κατά μέσο όρο 15 λεπτά την ημέρα). Όλες παρακολουθήθηκαν για 7,8 έτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης  45 συμμετέχουσες απεβίωσαν, ενώ ο καρκίνος τους μαστού αποτέλεσμα αιτία θανάτου για 5 από αυτές.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 60% χαμηλότερος για εκείνες που ήταν μέτρια δραστήριες και 58% χαμηλότερος για τις δραστήριες σε σύγκριση με τις ανεπαρκώς ενεργές συμμετέχουσες.

Η μελέτη έδειξε ότι οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού που ασκούνται σε μέτρια επίπεδα, όπως το περπάτημα κάθε μέρα για περισσότερα από 15 λεπτά, μπορεί να έχουν τα ίδια οφέλη επιβίωσης με εκείνους που κάνουν πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση.

Πώς η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση έχει θετικά αποτελέσματα γενικότερα στην υγεία, καθώς σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών, όπως και με τη ρύθμιση της ινσουλίνης και τη μείωση της παχυσαρκίας. Αυτές οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί επίσης να ισχύουν για την επιβίωση μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού. Οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη γενική κατάσταση υγείας κι αυτό συμβάλλει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται και με τη βελτιωμένη συναισθηματική κατάσταση, η οποία επίσης επηρεάζει θετικά τη συνολική φυσική κατάσταση, αλλά και βοηθά τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού να αντιμετωπίσουν το στρες που τους προκαλεί η νόσος.

Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένας ισχυρός τρόπος βελτίωσης της υγείας των επιζώντων από καρκίνο, γι’ αυτό και η παρότρυνση  για την τακτική, έστω ήπια, σωματική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί μέρος όλων των πλάνων φροντίδας των ασθενών καρκίνου του μαστού.