6 Διατάσεις της γιόγκα για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

6 Διατάσεις της γιόγκα για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Οι έρευνες έχουν δείξει όλο και περισσότερο ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που επιλέγουν τη γιόγκα ως τρόπο άσκησης έχουν πολλά οφέλη, όπως αυξημένη ενέργεια, μειωμένο άγχος και συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, όπως η κούραση και η ναυτία  και να βοηθήσει τις ασθενείς να νιώσουν καλύτερα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Επίσης, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ογκεκτομή ή σε μαστεκτομή, με τη γιόγκα μπορούν να ενδυναμώσουν την περιοχή των χεριών, του θώρακα, του αυχένα και του στήθους και να αποκαταστήσουν τις όποιες δυσκολίες κινητικότητας προκλήθηκαν από την επέμβαση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση πριν από οποιαδήποτε ενασχόληση με την άσκηση οι ασθενείς οφείλουν να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει τη γιόγκα, οι επόμενες ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια γεύση από το τι μπορεί να σας προσφέρει. Είναι απλές και ήπιες διατάσεις και θα σας ανανεώσουν χωρίς να σας βάλουν σε κίνδυνο. Ωστόσο, αν η άσκηση δεν ανήκει στις συνήθειές σας μέχρι τώρα, καλύτερα να ενημερώσετε το γιατρό σας για τις προθέσεις σας.

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΛΑΙΜΟΥ

photo 1 –> ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΛΑΙΜΟΥ

 

Από καθιστή θέση, αφήνουμε το κεφάλι να πέσει πλάγια προς τον ώμο, και υποβοηθούμε την κίνηση με το αντίστοιχο χέρι μας. Διατηρούμε αυτή τη στάση μέχρι να νιώσουμε τη διάταση της αντίθετης πλευράς, και επαναλαμβάνουμε 5 φορές για κάθε μεριά.

 

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΛΑΙΜΟΥ

photo 2 –> ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΛΑΙΜΟΥ

 

Σηκώνουμε το δεξί χέρι και το ακουμπάμε στον αριστερό ώμο μας. Εισπνέουμε από τη μύτη βαθιά μέχρι να νιώσουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει. Καθώς εκπνέουμε, στρέφουμε το κεφάλι μας προς τα αριστερά. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές και κάνουμε την ίδια κίνηση από την άλλη πλευρά.

 

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΩΜΩΝ

photo 3 –> ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΩΜΩΝ

 

Ενώ καθόμαστε την άκρη της καρέκλας, εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη και την ίδια στιγμή ανασηκώνουμε τους ώμους μας προς τα αυτιά μας. Καθώς εκπνέουμε, οι ώμοι μας επιστρέφουν στη χαλαρή αρχική θέση τους με μια ελαφριά περιστροφή προς τα πίσω. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές

 

ΑΡΣΕΙΣ ΩΜΩΝ

photo 4 –> ΑΡΣΕΙΣ ΩΜΩΝ

 

Καθόμαστε κανονικά στην καρέκλα και έχουμε τα χέρια μας να πέφτουν χαλαρά στο πλάι. Ενώ εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη, ανασηκώνουμε και τα δύο χέρια μας στο ύψος των ώμων, με τους αγκώνες να σχηματίζουν γωνία 90ο . Μένουμε 2’’ και καθώς εκπνέουμε, πρώτα ανασηκώνουμε τα χέρια μας 10 εκατοστά πιο ψηλά και μετά τα επαναφέρουμε στο ύψος των ώμων. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές.

 

ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΩΜΟΠΛΑΤΕΣ
photo 5 –> ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΩΜΟΠΛΑΤΕΣ

 

Από καθιστή θέση, σηκώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και λυγίζουμε τους αγκώνες σε γωνία 90ο . Με χαλαρό τον αυχένα και τους ώμους, και σταθερά τα χέρια μας, σφίγγουμε τους μύες της ωμοπλάτης, σα να θέλουμε να τις ακουμπήσουμε μεταξύ τους. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση και επαναλαμβάνουμε 5 φορές.

 

ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΜΗΛΑ /></p>
<p>photo 6 –> “ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ” ΣΤΑΣΗ ΚΑΜΗΛΑ</p>
<p> </p>
<p>Καθόμαστε στην άκρη της καρέκλας με ίσιο τον κορμό και τα χέρια μας να πέφτουν χαλαρά στο πλάι. Εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη, μέχρι να νιώσουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει. Καθώς εκπνέουμε, εκτείνουμε το κεφάλι μας ψηλά, το στήθος μας μπροστά, ενώ φέρνουμε τα χέια μας πίσω και πιάνουμε την άκρη του καθίσματος της καρέκλας. Παίρνουμε 3-4 εισπνοές – εκπνοές από αυτή τη θέση και επανερχόμαστε στην αρχική στάση. Επαναλαμβάνουμε όλη την κίνηση 5 φορές.</p>
                                    </div>

				<!-- Category & Tag -->
				<div class=