Είναι οι γιορτές ημέρες χαράς για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Γιορτές και καρκίνος μαστού

Είναι οι γιορτές ημέρες χαράς για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Γιορτές και καρκίνος μαστού

Οι γιορτές των Χριστουγέννων μοιάζουν να είναι η χειρότερη εποχή για να περνάει κάποιος τη δοκιμασία του καρκίνου του μαστού ή οποιασδήποτε άλλης σοβαρής ασθένειας. Ακόμα και τις πιο όμορφες και εορταστικές στιγμές ίσως να μην καταφέρετε να χαλαρώσετε και να ξεχάσετε το πρόβλημα της υγείας σας.

Αντίθετα, είναι πιθανό να θελήσετε να απομονωθείτε, τόσο επειδή ίσως σκέφτεστε ότι χαλάτε τη διάθεση των υπολοίπων, όσο και γιατί δεν αισθάνεστε αρκετά δυνατή για να αντέχετε όλες τις γιορτινές συναναστροφές και συναθροίσεις.

Φέτος, το στρες που δημιουργεί η πανδημία της COVID 19, κάνει ακόμα πιο δύσκολες αυτές τις ημέρες. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αποτελούν λόγο για να παραιτηθείτε, να απομονωθείτε και να μην απολαύσετε έστω κάποιες μικρές δόσεις ευτυχίας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποδεχτείτε ότι δε χρειάζεται να ανταποκριθείτε εσείς στους έντονους ρυθμούς των Χριστουγέννων, αλλά να προσαρμόσετε αυτούς στις δικές σας ανάγκες και δυνάμεις.

 

5 συνήθειες που αξίζει να αποκτήσετε

– Αφεθείτε στα συναισθήματα σας. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει χαρά, λύπη, φόβο, ανασφάλεια, ακόμα και πόνο. Μην καταπιέζετε τα δάκρυα που έρχονται στα μάτια σας, είτε προέρχονται από συγκίνηση, από στεναχώρια ή από χαρά!

– Μοιραστείτε τις σκέψεις σας. Λένε ότι κάθε φόβος ή πόνος που μοιράζεται, την ίδια στιγμή χάνει τη μισή δύναμη του να σας καταβάλλει. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, τις φοβίες σας, τις ανασφάλειές σας με αυτούς που αγαπάτε. Όχι απαραίτητα για να πάρετε συμβουλές, αλλά κυρίως για να εξωτερικεύσετε αυτά που νιώθετε και να επωφεληθείτε από τη μαγική δύναμη της συμπαράστασης.

– Φροντίστε τον εαυτό σας. Μικρές παρασπονδίες επιτρέπονται, αλλά η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και η ήπια άσκηση να βρίσκει τη θέση της στο πρόγραμμά σας. Μη γυρνάτε την πλάτη σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, βρείτε χρόνο για έναν υπνάκο, χαλαρώστε με μια χριστουγεννιάτικη ταινία.

– Παραχωρήστε ευθύνες. Δε χρειάζεται να αναλάβετε εσείς το μαγείρεμα, το στόλισμα, την αγορά των δώρων, τη διοργάνωση του οικογενειακού δείπνου. Ακόμα κι αν δεν το έχετε ξανακάνει, δοκιμάστε να είστε εσείς βοηθός σε όλα αυτά ή απλή καλεσμένη.

– Μάθετε να λέτε «όχι». Δε χρειάζεται να αποδέχεστε κάθε πρόσκληση ή να συμμετάσχετε σε χριστουγεννιάτικη ιδέα. Αν χρειάζεστε χρόνο για ξεκούραση ή για τον εαυτό σας, απλά κάντε το προτεραιότητά σας.

 

Τα «ΜΗΝ» στα οποία αξίζει να υποκύψετε  

– Μην πιέζετε και μην καταπιέζετε τον εαυτό σας. Ο καρκίνος αλλάζει τη ζωή κάθε ανθρώπου και το να προσπαθήσετε να τον αγνοήσετε δεν θα τον εξαφανίσει. Αντίθετα, μπορεί να σας εξαντλήσει. Αποδεχτείτε ότι οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές, αλλά δεσμευτείτε ότι θα προσπαθήσετε να τις εκμεταλλευτείτε για να φτιάξει το κέφι σας.

– Μην το παρακάνετε με την κατανάλωση αλκοόλ. Δε θα κάνει καλό ούτε στην υγεία σας, αλλά ούτε και στην ψυχολογία σας.

– Μην προσπαθείτε να είστε διαρκώς χαρούμενη. Ο καρκίνος γεννά θλίψη και στεναχώρια ακόμα και τα Χριστούγεννα. Μην αισθάνεστε τύψεις για την κακή σας διάθεση, αλλά μην της επιτρέψετε να σας στερήσει κάθε θετικό συναίσθημα.

– Μην απομονώνεστε. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν είναι δεδομένο ότι αναζητούν τρόπους για να σας δείξουν την αγάπη τους, να σας φανούν χρήσιμοι, να σας κανακέψουν. Μην τους αποφεύγετε από φόβο ότι θα τους χαλάσετε τη διάθεση. Αφήστε τους να σας φερθούν, όπως θα θέλατε να φερθείτε εσείς σε έναν αγαπημένο σας που θα περνούσε μια τόσο μεγάλη δοκιμασία με την υγεία του.

 

Αλλαγές που θα σας κάνει καλό να δοκιμάσετε

– Δοκιμάστε τις ηλεκτρονικές αγορές για τα δώρα σας. Θα σας γλυτώσει από κούραση, ταλαιπωρία και τους κινδύνους που κρύβει ο συγχρωτισμός με αγνώστους και ίσως μη υγιείς ανθρώπους.

– Δημιουργήστε νέες παραδόσεις. Για παράδειγμα, αφήστε το μαγείρεμα στην αδερφή, την κόρη, την κολλητή σας ή στο σεφ του αγαπημένου σας εστιατορίου. Αντί να βγείτε για αγορές, αναλάβετε το τύλιγμα των χριστουγεννιάτικων δώρων. Αντί για έξοδο σε νυχτερινό κέντρο, αφήστε να σας πάρει ο ύπνος μπροστά στο τζάκι ενώ διηγείστε ιστορίες από τα περασμένα, αγαπημένα σας Χριστούγεννα.

– Προσπαθήστε να βάλετε πρόγραμμα. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια οι γιορτές να αποτελούσαν ευκαιρία για να βρεθείτε με όσους περισσότερους φίλους και συγγενείς μπορούσατε, αλλά φέτος η ξεκούραση πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση στην ημέρα σας. Υπάρχουν τα τηλέφωνα, το Skype, το FaceTime, το Viber κι ένα σωρό άλλοι τρόποι να επικοινωνήσετε με πολλούς, χωρίς να κουραστείτε καθόλου.

 

Γιορτές και καρκίνος μαστού

Διαβάστε για : Τις Αισθητικές Επεμβάσεις Μαστού

Follow us on FB