Καρκίνος του μαστού: διάσημες γυναίκες μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Καρκίνος του μαστού: διάσημες γυναίκες μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Απέναντι στον καρκίνο του μαστού όλες οι γυναίκες είναι το ίδιο: δεν κινδυνεύουν λιγότερο οι πλούσιες, οι όμορφες ή οι διάσημες. Αν κάποιες μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς απέναντι στη νόσο είναι αυτές που έχουν υιοθετήσει τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στη ζωή τους. Και αυτό δεν το λένε μόνο οι επιστήμονες, αλλά και οι γυναίκες που πάλεψαν και νίκησαν την ασθένεια. Οι αριθμοί αποδεικνύουν την αλήθεια: αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, έχει έως και 97% πιθανότητες πλήρους ίασης. Με αφορμή τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού που πραγματοποιούνται κάθε Οκτώβριο, συγκεντρώσαμε μαρτυρίες από τις διάσημες γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με την ασθένεια και μεταφέρουμε τα μηνύματά τους.

Χάρις Αλεξίου

Μία μαστογραφία στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου βοήθησε τη Χαρούλα Αλεξίου να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού όταν ήταν ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Έτσι, η αγαπημένη ερμηνεύτρια δε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Πολλά χρόνια αργότερα, αναφερόμενη στην περιπέτεια της με τον καρκίνο του μαστού, εξομολογήθηκε: «Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού. Χρειαζόμαστε στήριξη και να αντιληφθούμε ότι η ζωή δεν σταματάει. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου «Γιατί σε εμένα;» «Τι δεν έκανα καλά;» «Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;» απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες». Η Χάρις Αλεξίου συνεχίζει πάντα να ενθαρρύνει τις γυναίκες να μην αμελούν ποτέ τη μαστογραφία τους.

 Κριστίνα Απλγκέιτ, ηθοποιός

Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2008 και  υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Λίγο καιρό μετά αποκάλυψε ότι αφαίρεσε τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές της προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η ηθοποιός δεν πτοήθηκε από την ασθένειά της και σχεδόν 2 χρόνια μετά την περιπέτεια της έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Η ηθοποιός δεν έχει κρύψει την αγωνία της για την πιθανότητα να κληρονομήσει στην κόρη της τα επικίνδυνα γονίδια της. «Οι πιθανότητες να έχει και η κόρη μου την ίδια μετάλλαξη με εμένα είναι εξαιρετικά υψηλές. Την προσέχω πολύ και της δίνω τις πιο καθαρές τροφές. Προσπαθώ να διατηρώ χαμηλά τα επίπεδα του άγχους της. Κάνω ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά μου γνωρίζοντας ότι σε 20 χρόνια θα πρέπει να αρχίσει να κάνει κάποιες εξετάσεις. Ευελπιστώ πως μέχρι τότε θα έχουν υπάρξει περισσότερες εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής», έχει εξομολογηθεί.

Ρίτα Γουίλσον, ηθοποιός

Η Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του φιλέλληνα Τομ Χανκς, υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο του μαστού. Μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η ηθοποιός είχε αποκαλύψει ότι ανακάλυψε τον καρκίνο όταν το ένστικτό της την έσπρωξε να αναζητήσει δεύτερη γνώμη για μια μαστογραφία που αρχικά δε φαινόταν ότι έκρυβε κάτι ανησυχητικό. Η ηθοποιός ενθαρρύνει σε κάθε ευκαιρία τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφία, ενώ αναφερόμενη στη δική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού έχει πει: «Με το που καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάτι μέσα σου που προσπαθεί να σε σκοτώσει, πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν θα υπάρχει νέα κανονικότητα στη ζωή σου. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για την αποκατάσταση στήθους».

 Μαρία Χούκλη, δημοσιογράφος

H Μαρία Χούκλη αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού με πολύ θάρρος. Συνέχισε την επαγγελματική της δραστηριότητα και την κοινωνική της ζωή κανονικά και δεν κλείστηκε στο σπίτι της, όπως έχει πει, για να μη νιώσει άρρωστη ακόμη και όταν ήταν πολύ άρρωστη. Δύο δεκαετίες μετά τη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού, σε συνέντευξή της αναφέρει: «Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι έχεις καρκίνο στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Αλλάζει εντός σου τον ρυθμό του κόσμου. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Απλώνεται γύρω σου ένας γυάλινος θόλος που αφήνει έξω όσα μέχρι τότε ήταν η καθημερινότητά σου. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό. Όταν σου συμβαίνει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σου συμβαίνει. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη.

Σάνον Ντόχερτι, ηθοποιός

Η πρώην σταρ του «Beverly Hills, 90210» αποκάλυψε από πολύ νωρίς την είδηση ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Με αφορμή τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού έχει εξομολογηθεί: «Θα ήθελα να μοιραστώ περισσότερα από το προσωπικό μου ταξίδι από την πρώτη μου διάγνωση στη δεύτερη. Είναι όλα όμορφα; ΟΧΙ: Αλλά όσα μοιράζομαι είναι ειλικρινή και η ελπίδα μου είναι ότι με το να τα μοιράζομαι βοηθάω κι εγώ όσο μπορώ για να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και για να εξοικειωθούμε περισσότερο με το πώς φαίνεται και τι προκαλεί». Η 50χρονη Σάνον Ντόχερτι ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν μαστογραφίες και να ακολουθούν τον προληπτικό έλεγχο που θα τους υποδείξει ο γιατρός τους, να προσπαθούν να υπερβαίνουν τον φόβο τους και να αντιμετωπίζουν ό,τι μπορεί να τους επιφυλάσσει η ζωή.

Τζούλια Λούις Ντρέιφους, ηθοποιός

Η Τζούλια Λούις Ντρέιφους διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2017. Από τότε, με αφορμή τη δική της εμπειρία, προσπαθεί να στέλνει μηνύματα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης προς τις γυναίκες για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας. Αίσθηση είχε προκαλέσει το μήνυμα της βραβευμένης ηθοποιού μετά την επέμβαση και τις χημειοθεραπείες της. Η πρωταγωνίστρια έγραψε: «Ζήτω! Φοβεροί γιατροί, τέλεια αποτελέσματα, αισθάνομαι χαρούμενη και έτοιμη για ροκ καταστάσεις μετά την επέμβαση. Έι καρκίνε, άντε στο διά…..»!

Γωγώ Μαστροκώστα

Η αποκάλυψη ότι η Γωγώ Μαστροκώστα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού μόλις τρεις μέρες αφότου γέννησε είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. Εκείνη μιλώντας για το πως ένιωσε τότε είχε πει: «Έπλεα σε πελάγη ευτυχίας, ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι έχω καρκίνο στο στήθος. Εγώ είχα ψηλαφίσει κάτι πριν την εγκυμοσύνη, αλλά είχα πάει στο γιατρό και δε μου βρήκε τίποτα. Αυτό είναι κι ένα μήνυμα που θέλω να δώσω. Δε μένουμε ποτέ σε μία εξέταση και έναν γιατρό. Με αφορμή το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, η Γωγώ Μαστροκώστα παραδέχτηκε: «Δεν είναι δυνατόν να μην λιγοψυχήσεις, ούτε μία στο εκατομμύριο. Ο καθένας το βιώνει τελείως διαφορετικά. Εμείς που έχουμε βιώσει αυτές τις καταστάσεις παθαίνουμε ακόμα χειρότερο σοκ όταν κάποιος “φεύγει”. Σκεφτόμαστε ότι ο κίνδυνος δεν τελειώνει ποτέ».

Σίνθια Νίξον, ηθοποιός

Η Σίνθια Νίξον πρόλαβε τον καρκίνο του μαστού σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς είχε νοσήσει και η μητέρα της, οπότε ήταν πολύ συνεπής στον προληπτικό έλεγχο. «Στην αρχή δεν ήθελα να μαθευτεί ότι έχω καρκίνο του μαστού. Φοβόμουν τους παπαράτσι, φοβόμουν τον θάνατο, φοβόμουν τα πάντα. Όμως, σήμερα που τόσες γυναίκες υποτιμούν τον κίνδυνο, που αρνούνται να κάνουν τακτικά μια μαστογραφία, εγώ λέω ότι το μόνο που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο εαυτός μας», είπε το 2008 η Σίνθια Νίξον, η τηλεοπτική Μιράντα του ‘Sex & The City’, η οποία δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν τακτικά μαστογραφία.

Κάιλι Μινόγκ, τραγουδίστρια

Η Κάιλι Μινόγκ ήταν 36 ετών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Έκανε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες και μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να βγει νικήτρια. Από τότε έχουν περάσει 16 χρόνια. Σε μία από τις συνεντεύξεις για την ασθένεια της, η δημοφιλής τραγουδίστρια έχει αναφερθεί στο σοκ της διάγνωσης και στο πώς άλλαξε τη ζωή της: «Ο καρκίνος άλλαξε πολλά πράγματα για πάντα, ενώ κάποια άλλα δεν τα άλλαξε καθόλου. Παρόλο που είχα την αίσθηση ότι όσο πολεμούσα τον καρκίνο ο χρόνος είχε σταματήσει για τη ζωή μου, στην πορεία συνειδητοποίησα ότι με έκανε πιο παθιασμένη για τους ανθρώπους και τα πράγματα που αγαπώ».

Βάσια Τριφύλλη

Η Βάσια Τριφύλλη, μία από τις φορές που μίλησε για τη δική της εμπειρία ανέφερε: «Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με το χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά. Κατάγομαι από καρκινογενή οικογένεια με τη γιαγιά μου να έχει πεθάνει από «κακό σπυρί» όπως το έλεγαν στην Κύθνο, και τα πρώτα τρίδυμα αδέλφια μου να πεθαίνουν ανά δυόμισι χρόνια. Τον καρκίνο δεν πρέπει να τον υποτιμάμε», έχει πει χαρακτηριστικά. Εκείνη παραδέχεται ότι δεν τον ξεχνά ποτέ: «Δεν είναι καλή η ζωή, όταν σε τρώει το άγχος, αν θα κάνει μετάσταση. Δεν μπορώ την αναμονή κι όταν έχεις καρκίνο, ζεις με την αναμονή, πότε θα χτυπήσει. Έχω έναν σεβασμό στην ασθένεια, γιατί είναι σοβαρή, αλλά είμαι εγώ και δεν με ξέρει καλά».

Νάνσι Ρίγκαν – έζησε 29 χρόνια αφότου νίκησε τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίστηκε στη Νάνσι Ρίγκαν όταν ήταν 66 ετών και σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ. Η Πρώτη Κυρία ήταν εξαιρετικά συνεπής στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού κι αυτό τη βοήθησε να ανακαλύψει τον όγκο σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επέλεξε να κάνει μαστεκτομή και ο καρκίνος δεν επανήλθε ποτέ στο σώμα της. Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, σχεδόν 30 χρόνια αφότου νίκησε τον καρκίνο του μαστού και όλο αυτό το διάστημα δεν έχανε ευκαιρία να ενθαρρύνει τις γυναίκες να ενημερώνονται για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και να μην αμελούν ποτέ τη μαστογραφία τους.