Μεταστατικός καρκίνος του μαστού-Μια χρόνια νόσος

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού-Μια χρόνια νόσος

Ευχαριστούμε το thecaller.gr για την δημοσίευση του άρθρου :

“Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Μια χρόνια νόσος….”

Λίγα λόγια από το άρθρο :

Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού (Metastatic Breast Cancer MBC) τείνει τα τελευταία χρόνια να εξελιχθεί σε μια χρόνια νόσο…

Και αυτό γιατί, σε πλειάδα περιπτώσεων, η θεραπευτική αγωγή εξελίσσεται σε βάθος χρόνου επιβραδύνοντας την εξάπλωση της νόσου με τη χρήση εναλλασσόμενων θεραπευτικών σχημάτων, που ουσιαστικά παρακάμπτουν την αντίσταση που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα στα επιμέρους φάρμακα. Στόχος δε είναι η βελτιστοποίηση της επιβίωσης των ασθενών με την ελάχιστη δυνατή τοξικότητα, ώστε να συνεχίσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, νέες θεραπείες δοκιμάζονται αδιάλειπτα για την αντιμετώπιση των πιο ταχέως εξελισσόμενων μορφών της νόσου, που προς το παρόν διαφεύγουν των περισσότερων διαθέσιμων σήμερα θεραπειών. Το ελπιδοφόρο είναι ότι όλα τα σύγχρονα μέτρα έχουν βελτιώσει σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών με μεταστατική νόσο, σε περίπου 30% στην 5ετία, δίνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον αυτής της ξεχωριστής νοσολογικής κατάστασης, που χρίζει ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας.

Μερικά βασικά στοιχεία….

Ως μεταστατικός ορίζεται ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί έξω από τα όρια του μαστού και των μασχαλιαίων λεμφαδένων και έχει μετακινηθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Αναφέρεται και ως στάδιο IV και θεωρείται προχωρημένος καρκίνος. Μπορεί να διαγνωστεί μαζί με την αρχική βλάβη στο μαστό, οπότε χαρακτηρίζεται ως de Novo στάδιο IV, και αφορά στο 6-10% των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού ή να εμφανιστεί χρόνια μετά την αρχική θεραπεία της πρωτοπαθούς εστίας.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ

Χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού

Λιακουπαρασκευη