Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των διαφορετικών θεραπειών του καρκίνου του μαστού;  

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των διαφορετικών θεραπειών του καρκίνου του μαστού;  

Για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, σε ακτινοθεραπεία, σε χημειοθεραπεία, σε ορμονοθεραπεία, αλλά και σε Γονιδιακή – Στοχευμένη θεραπεία. Ανάλογα με το είδος της θεραπείας, δεν αποκλείεται να κληθείτε να αντιμετωπίσετε κάποιες προσωρινές ή και μόνιμες παρενέργειες. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

Μετά από ογκεκτομή ή μαστεκτομή: Κάθε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικών όγκων από το στήθος μπορεί να προκαλέσει παροδικό πόνο, δυσφορία και ταλαιπωρία μετά το χειρουργείο. Επίσης, είναι πιθανό να νιώσετε αδύναμους τους μύες των χεριών και το δέρμα στο στήθος να σας «τραβάει». Αν χρειαστεί να κάνετε και αφαίρεση λεμφαδένων, τότε είναι πιθανό να παρουσιαστεί έντονο οίδημα (πρήξιμο) στο χέρι, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως λεμφοοίδημα.

Μετά από Ακτινοθεραπεία: Ο πόνος στους μαστούς και οι ερεθισμοί στο δέρμα τους (μετακτινική δερματίτιδα) είναι οι πιο συχνές παρενέργειες που εμφανίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Αυτές οι ενοχλήσεις εμφανίζονται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των θεραπευτικών συνεδριών και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι 6 μήνες μετά το τέλος τους. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ενώ σε κάποιους μπορεί και να εμφανιστούν πολύ καιρό μετά το τέλος των συνεδριών. Τέλος, το πιο συνηθισμένο και συχνό σύμπτωμα των ακτινοθεραπειών, είναι η αναιμία και η  κούραση και η αδυναμία που τη συνοδεύουν, ειδικά το διάστημα προς το τέλος της θεραπείας, αλλά και αρκετό καιρό μετά.

Μετά από τη χημειοθεραπεία: Κάποιες από τις ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες καλούνται να αντιμετωπίσουν παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετοί, έντονη κούραση, ξηροστομία, απώλεια μαλλιών, διάρροιες που εναλλάσσονται με τη δυσκοιλιότητα, αλλά και μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Οι παρενέργειες αυτές είναι όλες προσωρινές.

Μετά την Ορμονοθεραπεία: Η ορμονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει ποικίλες παρενέργειες, από εξάψεις και κολπική ξηρότητα και πόνο, μέχρι μειωμένη ερωτική επιθυμία και εναλλαγές διάθεσης. Επίσης, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του χειρουργού μαστού οι ασθενείς καταφέρνουν και αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τα περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά.

Μετά από τη Γονιδιακή – Στοχευμένη θεραπεία: Αν και οι παρενέργειες της στοχευμένης θεραπείας είναι συνήθως ήπια και περιορίζονται σε κούραση και αδιαθεσία. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο κάποιες ασθενείς να παρουσιάσουν ναυτία, εμετούς, έντονη αδυναμία και στοματικά εξανθήματα.

https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/questions