Μέρες Πανδημίας: Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Μέρες Πανδημίας: Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ευχαριστούμε το thecaller.gr για την δημοσίευση του άρθρου :

“Μέρες Πανδημίας: Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού;”

Λίγα λόγια από το άρθρο :

Η πρόληψη ουσιαστικά περιγράφει την οργανωμένη επιστημονικά προσπάθεια των Συστημάτων και των Λειτουργών Υγείας να προλάβουν την εκδήλωση των νόσων και των συνεπειών τους σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων προαγωγής της υγείας.

Όλο και πιο συχνά πλέον λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε, αναφέρεται η Δημόσια Υγεία, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα σαφές το περιεχόμενο της παραπάνω έννοιας. Ως Δημόσια Υγεία λοιπόν νοείται η οργανωμένη προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών υγείας των πληθυσμών, μεσα από την αποφυγή συχνών νόσων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι δε νόσοι από τις οποίες κινδυνεύουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί σχετίζονται είτε με το περιβάλλον, όπου περιλαμβάνονται λοιμώδεις και τοξικοί παράγοντες, είτε με τον τρόπο και τις συνθήκες ζωής (διατροφή, διαβίωση, κίνηση, χρήση ουσιών, πολυφαρμακία, σεξουαλικές συνήθειες, πνευματική υγεία κ.α.)

Πολλοί επιμέρους κλάδοι έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη βελτιστοποίηση των παραπάνω παραγόντων, όπως

  • Ο έλεγχος των λοιμωδών νοσημάτων μέσω του περιορισμού μετάδοσης των λοιμογόνων παραγόντων. Εδώ παίζουν ρόλο οι κανόνες υγιεινής και οι εμβολιασμοί.
  • Ο έλεγχος των ρυπογόνων ουσιών και η προστασία από την έκθεση σε αυτές, όπου πρωταγωνιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η πρόληψη συχνών, επικίνδυνων και εύκολα αντιμετωπίσιμων σε πρώιμο στάδιο νόσων. Εδώ ανήκουν οι νόσοι που σχετίζονται με τις διατροφικές και κινητικές συνήθειες των ατόμων, σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου όρου επιβίωσής τους (καρδιαγγειακά νοσήματα, κακοήθειες, οστεπόρωση, νευρολογκά νοσήματα κ.α.)

 

διαβάσετε όλο το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ !