Καπνιστές στο χειρουργείο: τι πρέπει να γνωρίζουν

Καπνιστές στο χειρουργείο: τι πρέπει να γνωρίζουν

Αν και το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα μειώνεται, η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως με το 31,3% του πληθυσμού να είναι ενεργοί καπνιστές. Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές με αυτή της αύξησης του καρκίνου του πνεύμονα να κυριαρχεί. Από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές όταν προκύπτει η ανάγκη να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων λόγω της αύξησης των εκκρίσεων που προκαλούνται από το κάπνισμα και από την υποκείμενη βλάβη των πνευμόνων. Οι καπνιστές είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες και καρδιακές προσβολές κατά τη διάρκεια μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων.

Δυσκολότερη είναι και η φάση της ανάρρωσης για τους ενεργούς καπνιστές, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις. Αυτές μπορεί να είναι λοιμώξεις που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα ή λοιμώξεις τραυμάτων: οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα επούλωσης των πληγών τους από τους μη καπνιστές.

Τα προβλήματα επούλωσης τραυμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάσπαση τραύματος, δηλαδή άνοιγμα πληγής
  • Δερματική νέκρωση
  • Μόλυνση
  • Απώλεια ενός ανακατασκευασμένου μαστού, εξαιτίας της διακοπής παροχής αίματος στον κρημνό

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και των κακών αποτελεσμάτων στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι τόσο ισχυρή, ώστε πολλοί πλαστικοί χειρουργοί περιορίζουν τους τύπους αποκατάστασης του μαστού που πραγματοποιούν σε ασθενείς που καπνίζουν.

Τα καλά νέα; Η διακοπή του καπνίσματος 3-4 εβδομάδες πριν από την επέμβαση μπορεί να αντιστρέψει τον κίνδυνο πολλών από αυτές τις επιπλοκές!