Βιογραφικό

Συντομο Βιογραφικο

Η Χειρουργική του Μαστού είναι Όραμα

Η εξελιγμένη χειρουργική των παθήσεων του μαστού συνδυάζει τις αρχές της χειρουργικής ογκολογίας και της πλαστικής χειρουργικής, εξασφαλίζοντας τη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μαστού μετεγχειρητικά.

Παρασκευή Λιάκου M.D, PhD, FEBS
parallax-signature-img

Η Δρ Λιάκου Παρασκευή γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1974 στην Πρέβεζα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1991. Είναι παντρεμένη από το 2003 με τον  Δρ Ροΐδη Νικόλαο και έχει δυο γιους.

Αποφοίτησε από το 59ο Λύκειο Αθηνών με βαθμό άριστα και έλαβε βραβείο από το Δήμο Αθηναίων. Το 1993 πέρασε με Πανελλήνιες Εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της έλαβε σειρά Βραβείων και Υποτροφιών, λόγω άριστης επίδοσης, όπως:

 • Βραβείο από την έδρα της Ανατομίας για άριστη επίδοση
 • Βραβείο από την έδρα της Καρδιολογίας για άριστη επίδοση
 • Βραβείο/ Υποτροφία για άριστη επίδοση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για 6 έτη φοίτησης
 • Υποτροφία από το Ίδρυμα Ζωσιμά για άριστη επίδοση για τα έτη φοίτησης 4ο-6ο
 • Υποτροφία από το Ίδρυμα Μαρή- Καμάρα για αποφοίτηση με βαθμό άριστα.

Απέκτησε Πτυχίο Proficiency in English του Cambridge University με βαθμό Άριστα και πήρε μέρος σε διεθνές πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (HELMSIC), μεταβαίνοντας στο Τμήμα Καρδιολογίας και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου του Petz στην Ουγγαρία.

Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1999 με το μεγαλύτερο βαθμό (8.96) και στην τελετή αποφοίτησης ανέγνωσε τον Όρκο του Ιπποκράτη, ορκίζοντας ως τιμητική διάκριση όλους τους απόφοιτους.  Το Φεβρουάριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

¨Ελαβε Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ιατρικής από τη Νομαρχία Αθηνών το 1999. Άσκησε την Υπηρεσία Υπαίθρου στο Άγονο Ιατρείο της Ατσικής Λήμνου και στο Κεντρο Υγείας- Επαρχιακό Νοσοκομείο Λήμνου τα χρόνια 2000- 2001.  Το 2001 ξεκίνησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στη Β’ Χειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και για 2 χρόνια συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό βασικών επεμβάσεων  Γενικής Χειρουργικής. Το 2002 μετέβη ως Visiting Shcolar στo University of Southern California USC και στο διεθνούς φήμης Κέντρο Τραύματος του Los  Angeles (LA County Hospital) υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Χειρουργικής Δημητριάδη.

Συνέχισε την ειδικότητα το 2003 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και την Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου συμμετείχε σε βαρείες επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής. Παρακολούθησε τα διεθνή σεμινάρια τραύματος Advanced Trauma Life Support  ATLS και Definitive Surgical Trauma Care  DSTC και πέρασε τις αντίστοιχες εξετάσεις. Στην περίοδο αυτή εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την έκφραση μοριακών δεικτών στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου καθώς και την επίδραση αυτών στη μεταστατική νόσο του ήπατος. Το 2007, κατόπιν άριστης επίδοσης στις εξετάσεις ειδικότητας, απέκτησε τον Τίτλο του Γενικού Χειρουργού και την αντίστοιχη Αδεια Ασκησης Χειρουργικής από τη Νομαρχία Θεσσαλίας.

Το 2008 εργάστηκε ως Επιμελήτρια Β στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ιασώ General. Το 2009 διορίστηκε ως επικουρική Επιμελήτρια Χειρουργικής, στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ. Ακολούθως, το διάστημα 2010- 2014 έλαβε έμμισθη θέση Επιστημονικού Συνεργάτη  με Κλινικές και Ερευνητικές δραστηριότητες Χειρουργού στη Μονάδα Μαστού της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο. Το 2012 ορκίστηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με βαθμό Άριστα και όρκισε ως τιμητική διάκριση όλους του Διδάκτορες.

 Το 2014 – 2016 πήρε τη θέση του έμμισθου Πλήρους Απασχόλησης Πανεπιστημιακού Υποτρόφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια των 7 αυτών ετών, με σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση στη Μονάδα Μαστού της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής, είχε την ευκαιρία να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε όλους τους τομείς της διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων του μαστού. Συγκεκριμένα, είχε σημαντικό έργο στα παρακάτω πεδία:

 • Χειρουργικές Επεμβάσεις για Κακοήθεια στο Μαστό, όπως Επεμβάσεις Διατήρησης Μαστού, Μαστεκτομές με αποκατάσταση με ενθέματα και χρήση πλέγματος, Μασχαλιαίο Λεμφαδενικό Καθαρισμό και Βιοψία Λεμφαδένα Φρουρού, Επεμβάσεις Συμμετρίας.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις για Καλοήθεις Παθήσεις μαστού, όπως αφαίρεση μορφωμάτων, βιοψία αποτιτανώσεων, απολίνωση οπισθοθηλαίων πόρων κλπ
 • Διαδερμικές βιοψίες με στερεοτακτική μαστογραφική καθοδήγηση (στερεοτακτική βιοψία με συστήματα αναρρόφησης υποβοηθούμενα με κενό τύπου Mammotome και BLES Ραδιοσυχνοτήτων) και τοποθέτηση συρμάτινων οδηγών υπό μαστογραφική καθοδήγηση
 • Διαδερμικές βιοψίες και τοποθέτηση συρμάτινων οδηγών με υπερηχογραφική καθοδήγηση
 • Προσυμπτωματικός Έλεγχος Υγιών Γυναικών (Screening) στο πλαίσιο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων της Μονάδας Μαστού και του Ακτινολογικού Τμήματος Μαστού

Το 2013 παρακολούθησε τις δραστηριότητες του Τμήματος Μικροχειρουργικής και Αποκατάστασης Μαστού, της Κλινικής Επανορθωτικής και Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει προηγμένες τεχνικές Ογκοπλαστικής, Αποκατάστασης Μαστού μετά από μαστεκτομή, με ενθέματα και χρήση πλέγματος και με ελεύθερους κρημνούς με μικροχειρουργικές τεχνικές καθώς και επεμβάσεων συμμετρίας (μαστοπηξία, μειωτική και αυξητική μαστού).

Το 2014 έλαβε κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού (Fellow of European Board in Surgery- Breast).Το 2016 έλαβε κατόπιν εξετάσεων το Δίπλωμα Διαγνωστικού και Επεμβατικού Υπερηχογραφήματος Μαστού για Χειρουργούς, από εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού της Μεγάλης Βρετανίας (Bristol ΝΗΣ Trust).

Παράλληλα, διατήρησε ενεργό επιστημονικό ρόλο στη Μονάδα Μαστού με

 • διδακτικό έργο σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και ειδικευόμενους Χειρουργικής και Γυναικολογίας
 • μαθήματα σε Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα και Μεταπτυχιακά Προγράμματα
 • συντονισμό και καταγραφή δεδομένων ερευνητικών πρωτοκόλλων  και διδακτορικών διατριβών
 • συγγραφή πρωτότυπων εργασιών
 • παρουσίαση διαλέξεων και συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες Συνεδρίων
 • παρακολούθηση ογκολογικών και χειρουργικών Σεμιναρίων και Συνεδρίων
 • συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία ογκολογίας

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή το 2012 στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου με θέμα «Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες στη Χειρουργική Ογκολογία του Μαστού» από την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη Δ/νση του Καθηγητή Χειρουργικής Γ. Ζωγράφου και την αιγίδα όλων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος. Ακολούθως, ανέλαβε και διεκπεραίωσε τη συντακτική επιμέλεια της έκδοσης των παραπάνω Οδηγιών από τον Εκδοτικό Οίκο Χ. Πασχαλίδη το 2013

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και αριθμού Ιατρικών Εταιρειών.

Από το 2014 έως το 2018 εργάστηκε ως Χειρουργός του Τμήματος Μαστού της Βιοκλινικής Αθηνών, το 2018 ως Χειρουργός στο Τμήμα Μαστού της Αθηναϊκής Mediclinic, ενώ από το 2017 είναι συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Από το 2018 εργάζεται ως Αν. Διευθύντρια στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας και Πλαστικής Αποκατάστασης Μαστού  του Νοσοκομείου Metropolitan General.

Από το 2015 διατηρεί προσωπικό Ιατρείο Χειρουργικής Μαστού.

Αναλυτικότερα: