Μεταμόσχευση Λίπους

Η Βιοτεχνολογία και η Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative Medicine) παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη με πολλές εφαρμογές τους πλέον στην κλινική πράξη. Η γνώση της λειτουργίας των βλαστοκυττάρων αλλά και άλλων αναγεννητικών παραγόντων που υπάρχουν στον οργανισμό, έδωσε τη δυνατότητα χρήσης αυτών σε πληθώρα περιπτώσεων, όπως την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων, την επούλωση τραυμάτων αλλά και την αποκατάσταση ελλειμάτων.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στις αναγεννητικές ιδιότητες του λίπους μέσω των βλαστοκυττάρων που περιέχει. Στην αποκατάσταση του μαστού μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορες τεχνικές, με άλλοτε άλλο σκοπό:

Δημιουργία νέου μαστού

Πρόκειται για τεχνική (μέθοδος Brava) που χρησιμοποιεί ένα ειδικά κατασκευασμένο στηθόδεσμο, ο οποίος  ασκεί αρνητική πίεση στο δέρμα του θώρακα μετά τη μαστεκτομή, αναγκάζοντας το σε διάταση από την επιφάνειά του Παράλληλα, εμφυτεύεται στο διατεταμένο δέρμα λίπος που έχει ληφθεί με λιποαναρρόφηση από περιοχές με περίσσεια, όπως η κοιλιά, οι γλουτοί, οι μηροί κλπ. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε 2-5 συνεδρίες ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό μέγεθος μαστού.  Η αρνητική πίεση που ασκείται στο δέρμα αλλά και στο μεταμοσχευμένο λίπος θεωρείται ότι διεγείρει την νεοαγγείωση στη λήπτρια περιοχή αλλά και την ωρίμανση των βλαστοκυττάρων του λίπους σε ώριμα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την επιβίωση μεγάλου ποσοστού του λίπους που μεταφέρεται στην περιοχή.

Διόρθωση ατελειών

Η πιο κοινή χρήση του λίπους στην αποκατάσταση του μαστού είναι για τη διόρθωση ατελειών μετά την αποκατάσταση με ενθέματα. Το λεγόμενο lipofilling είναι η διαδικασία με την οποία λαμβάνεται λίπος από μια δότρια περιοχή, φυγοκεντρείται και το συμπυκνωμένο ίζημα της φυγοκέντρισης, πλούσιο σε λιποκύτταρα, ενίεται σε περιοχές του αποκατεστημένου μαστού που παρουσιάζουν ανώμαλη επιφάνεια, έντονη ίνωση ή πολύ λεπτή κάλυψη με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ένθεμα.

Θεραπεία θωρακικού τοιχώματος μετα ακτινοβολία

Σε περιπτώσεις ακτινοθεραπείας στο θωρακικό τοίχωμα που δεν είναι δυνατή ή επιθυμητή η αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς, είναι δυνατό να επιχειρηθεί η αποκάτασταση με ένθεμα, Για να βελτιωθεί η ποιότητα των ακτινοβολημένων ιστών, ουσιαστικά του δέρματος και των μυών του θώρακα, έχει εφαρμοστεί η τεχνική της έγχυσης αυτόλογου λίπους της ασθενούς στις περιοχές αυτές, καθώς έχει βρεθεί ότι ενδέχεται να έχει αναγεννητική δράση. Ακολούθεί η αποκατάσταση με διατατήρα ιστών. Η τεχνική παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς έχει δώσει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας της αποκατάστασης με ένθεμα μετά από ακτινοβολία του θώρακα.

Διαβάστε για Αποκατάσταση Mαστού μετά Μαστεκτομή: