γαλουχία

Παθήσεις Γαλουχίας

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας μία σειρά προβλημάτων μπορεί να εμφανιστεί, τόσο στη λειτουργία της γαλακτοποίησης (κυρίως ορμονικής αιτιολογίας και κακής τεχνικής θηλασμού), όσο και της παροχέτευσης του παραγόμενου γάλακτος.

Σύνδρομο Υπερπαραγωγής Γάλακτος

υπέρμετρη παραγωγή γάλακτος σε συνδυασμό με μειωμένη ροή και εξαγωγή αυτού, οδηγούν σε στάση στο σύστημα των γαλακτοφόρων πόρων, που εκδηλώνεται με αίσθημα βάρους και άλγος στους μαστούς και προοδευτικά με ανιούσα φλεγμονή (μαστίτιδα, απόστημα).

Παθήσεις Θηλής

ευαισθησία, άλγος τις πρώτες ημέρες του θηλασμού είναι φυσιολογικά συμπτώματα. Εμμονή αυτών μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική (εισολκή, ανεπαρκής έγερση θηλής, ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες της στοματικής κοιλότητας του βρέφους), ανεπαρκή περιποίηση (υγιεινή, λίπανση), λοίμωξη (κοινά μικρόβια, μυκητίαση), δερματίτιδα, φαινόμενο Raynaud της θηλής, ψωρίαση, νόσο Paget.

Αιματηρή Ρήση

20 % των εγκύων εμφανίζουν μακροσκοπικά ή μικροσκοπικά αιματηρό έκκριμα, μάλλον λόγω υπεραιμίας του αναπτυσσόμενου αδενικού ιστού. Είναι καλοήθης κατάσταση και δεν χρήζει αντιμετώπισης.

Γαλακτοκήλη

εμφανίζεται σπάνια σε νεαρές γυναίκες λίγο μετά την διακοπή της γαλουχίας. Προκαλείται από απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου από στερεά υπολείμματα γάλακτος σε συνδυασμό με κυτταρικά στοιχεία. Μπορεί επίσης να σχηματίζεται σε προϋπάρχουσα κύστη που γεμίζει με γάλα.