Αισθητικές επεμβάσεις μαστού

Αισθητικές Επεμβάσεις Μαστού

Τι είναι οι αισθητικές επεμβάσεις;

Οι επεμβάσεις που γίνονται για βελτίωση της μορφής οργάνων του σώματος και όχι για θεραπεία κάποιας πάθησης χαρακτηρίζονται ως αισθητικές. Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας αισθητικής επέμβασης είναι ότι:

– εφαρμόζεται σε υγιή άτομα
– το χειρουργικό αποτέλεσμα έχει θεραπευτική διάσταση, περισσότερο σε ψυχολογικό επίπεδο

Όσον αφορά στους μαστούς, εφαρμόζεται σειρά αισθητικών επεμβάσεων που στόχο έχουν τη βελτίωση της εικόνας τους. Αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

– ανωμαλιών στην συγγενή καταβολή των μαστών, με αποτέλεσμα την απλασία των μαστών, τις ανισομαστίες, τους σωληνωτούς μαστούς
– παραγόντων που επέδρασαν κατά τη διαμόρφωσή τους στην εφηβία, όπως νεανική υπερτροφία και τραύματα
– οι αυξομειώσεις των μαστών κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
– οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους

Οι πιο κοινές αισθητικές επεμβάσεις των μαστών είναι:

Η ανόρθωση των μαστών (Breast Lift)
Η αύξηση των μαστών (Breast Augmentation)
H Μειωτική των μαστών (Breast Reduction)

Ανόρθωση μαστών

Οι μαστοί μιας γυναίκας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, χάνοντας τη νεανική τους μορφή και το σφρίγος. Αυτές οι αλλαγές μαζί με την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος μπορεί να προκύψουν από:

  • την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
  • διακυμάνσεις βάρους
  • τη γήρανση
  • την κληρονομικότητα

Μια ανόρθωση του μαστού, επίσης γνωστή ως μαστοπηξία, ανεβάζει το μαστό αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και χρησιμοποιώντας τον περιβάλλοντα ιστό για να αναμορφώσει και να στηρίξει το νέο περίγραμμα του μαστού. Προσφέρει πιο νεανικό και ανυψωμένο προφίλ μαστού, αναζωογονώντας τη γυναίκα. Παρόλα αυτά, η χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης του μαστού δεν αλλάζει σημαντικά το μέγεθος και τον άνω πόλο του μαστού. Σε περιπτώσεις  που επιδιώκεται πιο πλούσιος μαστός, ίσως είναι καταλληλότερη μια αυξητική μαστών.

Αύξηση μαστών

Η αύξηση των μαστών είναι χειρουργική επέμβαση για τη μεγέθυνση των μαστών μιας ασθενούς. Παραδοσιακά, περιλάμβανε την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων μαστού. Τα περισσότερα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από σιλικόνη. Ορισμένα είναι στρογγυλά ενώ άλλα έχουν σχήμα που μοιάζει με τη μορφή του μαστού. Η επιφάνεια του εμφυτεύματος μπορεί να είναι λεία ή με μικροχαράξεις. Σύγχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λίπος του ασθενούς για την  αύξηση του μαστού, το οποίο λαμβάνεται με λιποαναρρόφηση από την κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς και στη συνέχεια εγχέεται στο μαστό.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Τα εμφυτεύματα μπορεί να τοποθετηθούν μέσω μιας τομής του δέρματος γύρω από τη θηλή, από το κάτω μέρος του μαστού ή την μασχάλη. Πολύ σπάνια χρησιμοποιείται μια τομή γύρω από τον ομφαλό ή το στήθος. Συνήθως τοποθετούνται κάτω ή πάνω από το θωρακικό μυ. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τη θέση των εμφυτευμάτων, όταν εκτελείται απεικόνιση του μαστού.

Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση των μαστών της δικαιούται να υποβληθεί σε μια αυξητική επέμβαση. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζει ότι τα εμφυτεύματα μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή ή και πλήρη ρήξη ενώ είναι δυνατό και να μετακινηθούν, οπότε σε κάθε τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να αντικατασταθούν Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα με λοίμωξη, ουλές, πόνο ή αλλαγές στην αίσθηση ή τη λειτουργία της θηλής ενώ η εμφάνιση και η «αίσθηση» των εμφυτευμάτων να μην ανταποκρίνεται τελικά στις προσδοκίες της. Τέλος, τα εμφυτεύματα έχουν σχετισθεί με μια ασυνήθη μορφή λεμφώματος, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκονται στην καρκινογένεση του μαστού.

Μειωτική Μαστών

Η μείωση του μαστού, γνωστή και ως μαστοπλαστική, είναι μια χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της περίσσειας του μαστικού λίπους, του αδενικού ιστού και του δέρματος ώστε να επιτευχθεί μικρότερο μέγεθος μαστού και σε αναλογία με το σώμα της γυναίκας. Οι δυσανάλογα μεγάλοι μαστοί μπορεί να προκαλέσουν σωματική και συναισθηματική δυσφορία στους ασθενείς, αποκλείοντας τους από κοινές σωματικές δραστηριότητες.

Παρόλο που η μείωση του μαστού γίνεται συχνά για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, οι ασθενείς που δεν έχουν τα συμπτώματα της γιγαντομαστίας αλλά είναι δυσαρεστημένοι με το μέγεθος των μαστών τους μπορούν να επιδιώξουν τη μείωση του μαστού ως αισθητική διαδικασία.

Ελάσσονες αισθητικές παρεμβάσεις

Τριχοφυία θηλαίας άλω: αποτελεί κοινό αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετά το γυναικείο πληθυσμό. Διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης, όπως laser, ριζική κ.α. είναι ευρέως χρησιμοποιούμενες για την αντιμετώπιση της έντονης τριχοφυΐας. Στο μαστό μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς δεν σχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές και πολύ περισσότερο την καρκινογένεση του μαστού. Απαιτείται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους καθώς και επιμελείς κανόνες υγιεινής για την αποφυγή τραυματισμών του δέρματος της θηλαίας άλω (έγκαυμα) και επιμόλυνσης της περιοχής.

Αποχρωματισμός θηλής- θηλαίας άλω: είναι δυνατό να εμφανισθεί με την αύξηση της ηλικίας, λόγω ορμονικών αλλαγών αλλά και μετά από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή. Αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή τατουάζ στη θηλαία άλω.