Ευρήματα στη μαστογραφία: Αν δεν είναι καρκίνος του μαστού, πρέπει να ανησυχήσετε;

Ευρήματα στη μαστογραφία: Αν δεν είναι καρκίνος του μαστού, πρέπει να ανησυχήσετε;

Ο εντοπισμός μη καρκινικών ευρημάτων στις μαστογραφίες είναι πολύ συνηθισμένος. Τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά είναι αλήθεια ότι ορισμένες καλοήθεις παθήσεις του μαστού αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Βρήκατε ένα ογκίδιο στο στήθος σας και ο χειρουργός μαστού σας συνέστησε βιοψία για να αποκλειστεί ο καρκίνος; Αν δεχτούμε τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην πρόκειται για καρκίνο.

Περίπου το 80% των βιοψιών μαστού αποδεικνύονται είναι αρνητικές. Αλλά μερικές φορές, αυτό που αποκαλύπτει η βιοψία είναι μια καλοήθης νόσος του μαστού, όπως ένα σύμπλεγμα μη καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται ασυνήθιστα στο στήθος. Ίσως αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό και αν σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι.

Ωστόσο, έχει σημασία η ταυτότητα της καλοήθους κατάστασης που έχετε. Τα περισσότερα μη καρκινικά ευρήματα, όπως οι κύστεις που περιέχουν υγρό ή οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού (διογκωμένες περιοχές στο μαστό που μπορεί να αυξομειώνονται ανάλογα με τις ορμονικές μεταβολές του κύκλου), δεν αυξάνουν καθόλου τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, άλλες, λιγότερο συχνές καλοήθεις παθήσεις του μαστού απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα αποτελέσματα της μαστογραφίας σας με το χειρουργό μαστού που σας παρακολουθεί, ακόμη και όταν πρόκειται για μία καλοήθη πάθηση. Το ιστορικό σας και άλλοι παράγοντες κινδύνου πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αποφασιστεί ποιο είναι το καλύτερο πλάνο παρακολούθησης, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα στο μέλλον.

Πολλαπλασιαστικές βλάβες

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού που απασχολούν περισσότερο τους γιατρούς είναι περιοχές ανάπτυξης που ονομάζονται πολλαπλασιαστικές βλάβες. Αυτές οι βλάβες μπορεί να περιέχουν κύτταρα που αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα κανονικά, και καθώς αυτά τα κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, αυξάνεται η πιθανότητα να γίνουν καρκινικά.

Υπερπλασίες: Οι υπερπλασίες οφείλονται σε πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων, αυτών δηλαδή που επενδύουν το εσωτερικό των λόβιων και των πόρων. Ανάλογα με τη βαρύτητά τους διακρίνονται σε μικρού, μέτριου και σοβαρού βαθμού, ενώ ανάλογα με την μορφή των κυττάρων τους, σε απλές και άτυπες. Οι άτυπες υπερπλασίες, αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία αλλοιώσεων, γιατί η παρουσία τους έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως προκαρκινικές βλάβες και για την αντιμετώπιση τους ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.

Σύνθετα ινοαδενώματα: Τα ινοαδενώματα αποτελούνται από ινώδη και αδενικό ιστό και χαρακτηρίζονται από κινητικότητα, καθώς με την πίεση των δακτύλων μετακινούνται κάτω από το δέρμα. Το ενδεχόμενο να μετατραπεί ένα ινοαδένωμα σε κακοήθεια είναι σπάνιο, αν και υπάρχει η πιθανότητα, επίσης πολύ μικρή, να εμφανιστεί καρκίνος δίπλα σε ένα ινοαδένωμα. Τα σύνθετα ινοαδενώματα, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αυτά που σχετίζονται και με άλλες αλλοιώσεις και έχουν μια μεγαλύτερη σύνδεση με το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ενδοπορικά θηλώματα: Είναι μια καλοήθης κατάσταση με διόγκωση στους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, συνήθως πίσω από την θηλή. Μπορεί να είναι ένα ή και περισσότερα και μπορεί να εμφανιστεί στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι οροαιματηρή έκκριση από τη θηλή. Η κυτταρολογική εξέταση με βιοψία με λεπτή βελόνα και κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία μαστού είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί κακοήθεια (θηλώδες καρκίνωμα του μαστού). Τα ενδοπορικά θηλώματα συνήθως απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.

Σκληρυντική αδένωση: Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να ψηλαφάται και να προκαλεί πόνο εντοπισμένο, ενώ στη μαστογραφία χαρακτηρίζεται από την παρουσία διάσπαρτων μικροαποτιτανώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί υπόνοια κακοήθειας και οδηγεί σε διενέργεια βιοψίας, με την οποία και τίθεται η διάγνωση της σκληρυντικής αδένωσης.

Ακτινωτή ουλή: Πρόκειται για μαστογραφικό εύρημα που δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Ουσιαστικά είναι μια έντονη ίνωση του στρώματος που εγκλωβίζει τους γειτονικούς πόρους και δίνει τη χαρακτηριστική εικόνα της ακτινωτής προβολής των πόρων από ένα κέντρο. Επειδή η διαταραχή αυτή προσομοιάζει την εικόνα μιας μάζας με ακτινωτές προσεκβολές, που αποτελεί χαρακτηριστική απεικόνιση κακοηθειών, οδηγεί πάντα σε βιοψία, συνηθέστερα χειρουργική για τον αποκλεισμό κακοήθειας.

 

Εάν έχετε μια καλοήθη πάθηση του μαστού που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να υποβάλλεστε συχνότερα σε προληπτικούς ελέγχους μαστού χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μαστογραφία. Μπορεί επίσης να συστήσει μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα των μαστών σας. Αυτά συνήθως γίνονται επιπλέον της μαστογραφίας σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο επειδή έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες με αυτές τις παθήσεις δεν νοσούν!