Η σωστή φροντίδα για την υγεία του στήθους σε κάθε ηλικία

Η σωστή φροντίδα για την υγεία του στήθους σε κάθε ηλικία

Η σωστή φροντίδα για την υγεία του στήθους σε κάθε ηλικία

Γράφει η Παρασκευή Λιάκου – Ροΐδη MD, PhD, FEBS Χειρουργός Μαστού

Υπάρχουν δύο δεδομένα που ισχύουν για το στήθος: ότι σε κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό και ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Το πότε, το πως και το πόσο αυξάνεται το μέγεθός του στην εφηβεία, πόσο μεγαλώνει και πως αντιδρά στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και πως επηρεάζεται από την έλευση της εμμηνόπαυσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Επιπλέον, για κάθε γυναίκα ξεχωριστά το στήθος της είναι διαφορετικό ανάλογα με την ηλικιακή φάση που διανύει. Για τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ σημαντικό, εκτός από το να ξέρουμε να το φροντίζουμε σωστά, να το παρατηρούμε για να μπορούμε να εντοπίζουμε τις αλλαγές του και να ξεχωρίζουμε τις φυσιολογικές από τις «ύποπτες».

Το στήθος επηρεάζεται πάντα από τον κύκλο της περιόδου

Οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου προκαλούν διάφορα «συμπτώματα» στο στήθος. Κατά κανόνα πρόκειται για τις φυσιολογικές διακυμάνσεις του μαζικού αδένα λόγω της ορμονικής επίδρασης που υφίσταται  στις διαφορετικές φάσεις του εμμηνορυσιακού κύκλου. Για παράδειγμα, πριν την ωορρηξία παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων, η οποία οδηγεί σε διόγκωση («φούσκωμα») των μαστών.  Επίσης, η αύξηση στα επίπεδα της προγεστερόνης περίπου μία εβδομάδα πριν την περίοδο προκαλεί την ανάπτυξη των γαλακτοφόρων πόρων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνδυαστικά ευαισθησία, πρήξιμο και πόνος, με την ένταση των συμπτωμάτων να αυξάνεται σταδιακά όσο πλησιάζει η πρώτη μέρα της περιόδου και να υποχωρεί τις επόμενες. Παρακολουθήστε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του κύκλου σας και μάθετε να τις αναγνωρίζετε. Έτσι, αν κάποια στιγμή κάτι «απροσδόκητο» εμφανιστεί θα το εντοπίσετε αμέσως.

Το σωστό σουτιέν είναι πολύ σημαντικό για το στήθος

Ο ρόλος του στηθόδεσμου δεν είναι να κάνει το στήθος περισσότερο σέξι. Αν όλες οι γυναίκες μπορούσαν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια, τότε το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού που φοράει λάθος νούμερο σουτιέν δε θα ήταν 70%. Δώστε στο στηθόδεσμο τη σημασία που του αξίζει και φροντίστε να επιβεβαιώνετε τις μετρήσεις του στήθους σας μία φορά το χρόνο για να είστε σίγουρες ότι του προσφέρετε τη σωστή στήριξη για να παραμένει υγιές και στητό. Αναρωτιέστε αν φοράτε το σωστό σουτιέν; Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ακόλουθες ερωτήσεις.

– μήπως η ζώνη του σουτιέν σας αφήνει σημάδι στο θώρακα;

– μήπως η ζώνη ανεβαίνει ψηλά στην πλάτη;

– μήπως η ζώνη δεν εφαρμόζει σωστά στο θώρακα, ανάμεσα στους μαστούς;

– μήπως το στήθος σας εξέχει από το πλάι της θήκης;

– μήπως οι θήκες κάνουν αναδιπλώσεις και δεν αγκαλιάζουν το στήθος σας;

– μήπως οι μπανέλες αφήνουν σημάδι στο μαστό (στη βάση, στην ουρά του μαστού);

– μήπως οι τιράντες αφήνουν σημάδι στους ώμους σας;

– μήπως το στήθος σας όταν φοράτε σουτιέν κατεβαίνει πιο χαμηλά από τη φυσική τους θέση;

Αν δεν υπάρχουν καταφατικές απαντήσεις, τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Και κάτι τελευταίο: Αν γυμνάζεστε, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό αθλητικό στηθόδεσμο και να το αντικαθιστάτε τακτικά.

 

Καμία γυναίκα δεν είναι πολύ νέα για τον καρκίνο του μαστού

Μπορεί μόνο το 3% – 4% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού να εμφανίζεται σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας των 40 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός. Οι γυναίκες δεν πρέπει να περιμένουν τα 40 ή τα 45 για να ασχοληθούν με την υγεία του στήθους τους.

Παρόλο που η αυτοεξέταση του στήθους δεν ανήκει πια στις συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς αποδείχθηκε ότι δε βοηθούσε σημαντικά στην πρώιμη διάγνωση, εντούτοις από κάθε επίσημο φορέα τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται στις γυναίκες η προτροπή «να αφιερώνουν χρόνο στο να γνωρίζουν το στήθος τους». Τι πρέπει να κάνουν; Να το παρατηρούν, να παρακολουθούν και να γνωρίζουν τις φυσιολογικές αλλαγές του, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τα «ύποπτα» συμπτώματα και να αναζητήσουν ιατρική διάγνωση. Σώφρον δε είναι να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός ειδικού χειρουργού μαστού για το σωστό τρόπο παρακολούθησης, εξέτασης και ερμηνείας των ευρημάτους! υς, πριν πτων τους! τους! υς, πριν π

 

Μαστογραφία: ναι, ίσως η πρώτη να πρέπει να γίνει  πολύ πριν τα 40

 

Μπορεί η γενική σύσταση για την πρώτη μαστογραφία να είναι ότι πρέπει να γίνεται στα 40, αλλά υπάρχουν γυναίκες για τις οποίες ο κανόνας αυτός δεν ισχύει και δεν είναι άλλες από αυτές που έχουν στο οικογενειακό ιστορικό τους περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη οδηγία, κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την πρώτη συμβουλευτική της συνεδρία με εξειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού κλινικό γιατρό στα 30 χρόνια της, ώστε να προσδιοριστεί σε ποια ομάδα κινδύνου ανήκει και να καθοριστεί το πλάνο της παρακολούθησής της.

 

Ο τρόπος ζωής στις νεαρές ηλικίες επηρεάζει την υγεία του στήθους στις μεγαλύτερες

Η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή, η διατήρηση του σωστού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορεί πραγματικά να επηρεάσουν την υγεία του στήθους και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Προσπαθήστε να κάνετε 150’ ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα, να ακολουθείτε τη Μεσογειακή διατροφή και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, να μην καπνίζετε και να μην πίνετε πάνω από 1 ποτό την ημέρα (αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε εντελώς). Πρόκειται για επιλογές που εκτός από το να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής σας, θα σας ανταμείψουν και με την καλή σας υγεία.