Κορονοϊός SARS- COV 2- Κύηση και Θηλασμός

Κορονοϊός SARS- COV 2- Κύηση και Θηλασμός

Ευχαριστούμε το ant1 news για την δημοσίευση του άρθρου :

“Κορονοϊός SARS- COV 2- Κύηση και Θηλασμός”

Λίγα λόγια από το άρθρο :

Ο νέος κορονοϊός SARS – COV 2 έχει επηρεάσει δραματικά τη ζωή όλων μας, τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και στις προβολές μας για το μέλλον.  Η αστραπιαία εξάπλωση του ιού παγκοσμίως έχει θέσει τις κοινωνίες σε παύση και τα συστήματα υγείας σε οριακά επίπεδα λειτουργίας. Καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες συλλέγονται σχετικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου, δηλαδή την επίδρασή τους στους πληθυσμούς, φαίνεται ότι στις ευπαθείς ομάδες δεν ανήκουν μόνο ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες ασθένειες. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι έγκυες, οι νέες μητέρες και τα νεογνά. Πολλά ερωτήματα γεννιούνται, προϊούσης της πανδημίας, σχετικά με την πληθυσμιακή αυτή κατηγορία.

Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο εύρωστα ώστε να δώσουν αδιαμφισβήτητα ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις και από ποικίλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (1), το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (2) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (3),  δίνονται γενικές οδηγίες.

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 βασικές κατηγορίες:

  1. Πόσο ευάλωτες είναι οι έγκυες γυναίκες στη νόσο COVID-19 ;

Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, ούτε ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαρύτερα και με περισσότερες επιπλοκές από άλλες ομάδες πληθυσμού. Είναι ωστόσο γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της κύησης συμβαίνουν αλλαγές στο ανοσοποιητικό της γυναίκας που την κάνουν πιο ευπαθή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού από άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας αλλά και τη γρίπη. Για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων προστασίας, κοινωνικής απομάκρυνσης και υγιεινής κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

  1. Μία θετική στον SARSCOV 2 έγκυος γυναίκα είναι δυνατό να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο είτε μέσω του πλακούντα (δηλαδή με αιματογενή μετάδοση) είτε κατά τον τοκετό, κατά τη διέλευση του εμβρύου από το γεννητικό σωλήνα (δηλαδή με κάθετη μετάδοση);

Στις περιπτώσεις εγκύων που έχουν καταγραφεί ως θετικές στο νέο κορονοϊό, ελάχιστα από τα μωρά που γεννήθηκαν βρέθηκαν θετικά στον ιό, αλλά δεν είναι γνωστό εάν η μόλυνση έγινε πριν τη γέννηση ή μετά από αυτή.  Μέχρι στιγμής ωστόσο ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί σε δείγματα αμνιακού υγρού ή άλλα σωματικά υγρά της μητέρας. Οι πληροφορίες δε που υπάρχουν για την κάθετη μετάδοση κατά τον τοκετό είναι λίγες. Όμως δεν έχει διαπιστωθεί τέτοιου είδους μετάδοση στις περιπτώσεις αυτές.

 

διαβάσετε όλο το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ !

και μάθετε ακόμα πως :

  1. Είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός μέσω τη θηλασμού από τη θετική μητέρα στο νεογνό

καθώς και

  1. Πόσο ευπαθή είναι τα νεογνά στη νόσο