Πρέπει να πεις στους συναδέλφους σου πως έχεις καρκίνο του μαστού;

Πρέπει να πεις στους συναδέλφους σου πως έχεις καρκίνο του μαστού;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού αναρωτιούνται αν, πότε και πως πρέπει να ενημερώσουν τον εργασιακό τους περίγυρο ότι περνούν την περιπέτεια του καρκίνου. Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους. Αν η θεραπεία σας δεν επηρεάζει τη δουλειά σας και τα σημάδια της δεν φαίνονται, δε χρειάζεται να πείτε τίποτα αν δεν το θέλετε. Αν όμως, απουσιάζετε συχνά, όλοι έχουν αρχίσει να σας λένε ότι δεν δείχνετε πολύ καλά και να μιλούν πίσω από την πλάτη σας, ίσως πρέπει να τους μιλήσετε. Έχετε στο νου σας ότι όλοι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε μια τέτοια ανακοίνωση. Κάποιοι θα θελήσουν να σας συμπαρασταθούν όσο μπορούν, ενώ άλλοι ίσως νιώσουν κάπως αμήχανα.

Αυτές οι προτάσεις, ίσως σας φανούν χρήσιμες στην περίπτωση που θελήσετε να μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας το πρόβλημα της υγείας σας:

–  Κάντε τη συζήτησε σε μια χαλαρή στιγμή, αν και κάπως πιο ιδιωτικά.

–   Ίσως σας βοηθήσει να μιλήσετε σε 1-2 άτομα μαζί και όχι να το ανακοινώσετε σε όλους μαζί.

–   Διαβεβαιώστε τους ότι η δουλειά σας παραμένει σημαντική για εσάς και θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να μην επηρεαστεί η αποδοτικότητά σας. Προτείνετε κάποιες μέρες να εργάζεστε από το σπίτι, αν αυτό σας εξυπηρετεί. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η υγεία σας αποτελεί προτεραιότητα αυτό το διάστημα. Δεσμευτείτε για αυτά που πράγματι μπορείτε να κάνετε.

–  Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια και κατανόηση. Σκεφθείτε πως θα αντιδρούσατε εσείς αν κάποιος συνάδελφος σας ανακοίνωνε ότι χρειάζεται «ειδική μεταχείριση» το διάστημα που δίνει τη μάχη του για να νικήσει τον καρκίνο.

–  Προετοιμάστε τους ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές στην εμφάνισή σας, όπως το να χάσετε λίγο βάρος ή να πέσουν τα μαλλιά σας και ότι αυτά είναι «φυσιολογικές» παρενέργειες της θεραπείας σας.

– Εξηγήστε τους ότι προτιμάτε να τους ενημερώνετε εσείς για το πως εξελίσσεται η υγεία σας και ότι εκτιμάτε το ενδιαφέρον τους, αλλά θα σας έκανε καλό αν δεν αποτελείτε πάντα εσείς το κυρίαρχο θέμα συζήτησης.