Υψηλό το ποσοστό επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού-Πλήρης ίαση στο αρχικό στάδιο

καρκίνος μαστού

Υψηλό το ποσοστό επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού-Πλήρης ίαση στο αρχικό στάδιο

Ευχαριστούμε το portraits.gr για την δημοσίευση του άρθρου :

“Υψηλό το ποσοστό επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού-Πλήρης ίαση στο αρχικό στάδιο”

Λίγα λόγια από το άρθρο :

 

Ο καρκίνος του μαστού στις κοινωνίες με δυτικό τρόπο ζωής αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Εντούτοις, με τα σύγχρονα θεραπευτικά όπλα, σήμερα, το προσδόκιμο επιβίωσης της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ εάν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί ακόμα και να ιαθεί πλήρως.

Στη «δύση» του Μήνα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού (Οκτώβριος), ο οποίος φέτος διεξήχθη υπό συνθήκες πανδημίας, θέτοντας νέους προβληματισμούς ως προς τη διαχείρισή του, η Γενική Χειρουργός-Ειδική Χειρουργός Μαστού, στο Metropolitan General, Δρ Παρασκευή Λιάκου, απαντά στα πιο κρίσιμα διαχρονικά αλλά και νέα ερωτήματα, που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα.

Κυρία Λιάκου, η σύγχρονη γυναίκα έχει αναλάβει έναν πολύπλευρο ρόλο και έχει επιφορτιστεί με πολλαπλά καθήκοντα. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, συχνά  παρατηρείται αύξηση των επιπέδων άγχους της. Πώς συνδέεται ο παράγοντας αυτός με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού είναι πολυπαραγοντική, με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες να επηρεάζουν ακόμα και την πορεία της νόσου μόλις αυτή εμφανιστεί. Οι ειδικοί στον τομέα της ψυχο-ογκολογίας, οι οποίοι διερευνούν τους ψυχολογικούς, συμπεριφορικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται στην καρκινογένεση ισχυρίζονται ότι το άγχος ενδεχομένως να συμβάλει τόσο στην εμφάνιση μιας κακοήθειας όσο και στην πορεία της θεραπείας της.

Το άγχος μπορεί να διαπνέει την καθημερινότητα μιας γυναίκας, μέσα από τη συσσώρευση ευθυνών που απορρέουν από τους πολλαπλούς της ρόλους και να κορυφώνεται κατά την περίοδο πιο ξαφνικών γεγονότων, όπως διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα, τραυματισμός ή ασθένεια δική της ή μέλους του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Αν και είναι φυσιολογικό να βιώνει, περιστασιακά άγχος, η έκθεση είτε αιφνίδια σε υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες, είτε κατ’ εξακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας, ψυχικών ή/και σωματικών. Χαρακτηριστικά, η απώλεια πολύ κοντινού προσώπου είτε σε νεαρή ηλικία είτε την τελευταία 5ετία, έχει συσχετιστεί σε κάποιες επιδημιολογικές μελέτες με αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.

Το ψυχολογικό στρες, όμως, δεν αποτελεί μόνο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Έχει αναγνωριστεί σε μελέτες παρατήρησης ως παράγοντας που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται και με φτωχότερα κλινικά αποτελέσματα και δη επιβίωση.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί το άγχος, καλό είναι οι γυναίκες να ακολουθούν ορισμένες συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία.

Η άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και η προσεκτική διατροφή είναι τεράστιας σημασίας, ενώ η σωματική ξεκούραση, δίνει το περιθώριο στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του οργανισμού να αναλάβουν δράση. Βεβαίως, όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί μια γυναίκα, να απευθύνεται σε κάποιον επαγγελματία ειδικό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Για τον καρκίνο του μαστού, όπως άλλωστε και για πληθώρα κακοηθειών, έχουν προσδιοριστεί με βεβαιότητα αρκετοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, όπως παχυσαρκία, σωματική αδράνεια, κατανάλωση αλκοόλ, έκθεση σε χημικούς παράγοντες κλπ. Ειδικότερα όμως για τον καρκίνο του μαστού φαίνεται να παίζει επιπλέον σημαντικό ρόλο η παρατεταμένη και έντονη οιστρογονική επίδραση, όπως σε μια πρώιμη εμμηναρχή ή πολύ όψιμη εμμηνόπαυση, η μακροχρόνια λήψη εξωγενών ορμονών, όπως αντισυλληπτικών και σκευασμάτων υποκατάστασης αλλά και η ατελής ωρίμανση του αδένα σε περίπτωση μη θηλασμού.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, μαζί με την αυξημένη ηλικία και την μεγάλη μαστογραφική πυκνότητα των μαστών, αυξάνουν το βασικό κίνδυνο κατά ένα ποσοστό. Υπάρχουν ωστόσο και πολύ ισχυροί παράγοντες κινδύνου που υπερδιπλασιάζουν τον βασικό, και περιλαμβάνει πληθυσμιακό έλεγχο.  πυκνότητα άνουν το ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού  σε ηλικία  μικρότερη των 40 ετών, γνωστή γενετική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA 1  και 2, η ακτινοβολία θώρακα σε νεαρή ηλικία, 2 ή περισσότεροι α’ βαθμού συγγενείς με καρκίνο μαστού σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών.

Παρόλα αυτά, αρκετοί παράγοντες κινδύνου μας διαφεύγουν ακόμα, ειδικά για πιο ιδιαίτερες μορφές καρκίνων του μαστού με βάση τη σύγχρονη μοριακή ταξινόμησή τους, όπως οι τριπλά αρνητικοί.

Ειδικά όσον αφορά στην ηλικία, βλέπουμε ότι, παρότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, η νόσος εμφανίζεται και σε νεαρότερα άτομα. Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά νόσησης ανάλογα με την ηλικία;

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού παρουσιάζει μια αρχική αύξηση μετά την ηλικία των 40 ετών και σημαντική μετά τα 50 έτη. Η κορύφωση παρατηρείται στη δεκαετία των 60 ετών, ενώ μετά τα 80 έτη παρατηρείται μία κάμψη.  Εντούτοις, η νόσος είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικότερα, καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν το 0,1% των γυναικών ηλικίας άνω των 20 ετών, το 0,5 % άνω των 30, το 1,5 % άνω των 40, το 2,3 % άνω των 50, το 3,4 % άνω των 60 και το 3,9 % άνω των 70.

Οπότε συνολικά μια γυναίκα σήμερα έχει πιθανότητα 12% να νοσήσει από καρκίνου του μαστού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 στις 8 γυναίκες.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού

Λιακουπαρασκευη