Παράγοντες κινδύνου σχετιζόμενοι με Περιβαλλοντικές και άλλες Επιδράσεις

Παράγοντες κινδύνου σχετιζόμενοι με Περιβαλλοντικές και άλλες Επιδράσεις

Ακτινοβολία

Αφορά την ακτινοβολία σε μεγάλες δόσεις, όπως αυτές στις οποίες εκτέθηκαν γυναίκες που επιβίωσαν από την έκρηξη της ατομικής βόμβας καθώς και την θεραπευτική ακτινοβόληση του θώρακα κατά την αντιμετώπιση λεμφωμάτων σε νεαρή ηλικία. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση η αύξηση του κινδύνου αρχίζει περίπου 8 χρόνια μετά την έκθεση και συνεχίζει αυξανόμενη μέχρι και 35 έτη μετά, κατατάσσοντας τα άτομα αυτά σε πολύ υψηλό κίνδυνο (> 30 % κατά τη διάρκεια της ζωής τους).

Έκθεση σε Διεθυλστιλβεστρόλη (Diethylstilbestrol- DES)

Μεταξύ των δεκαετιών 1940 και 1960 χορηγήθηκε το σκεύασμα διεθυλστιλβεστρόλη για μείωση του κινδύνου αυτόματων αποβολών. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού (μέχρι και 30%). Θεωρείται ότι ακόμη και θήλεα έμβρυα που εκτέθηκαν στην παραπάνω ουσία παρουσιάζουν μικρή αύξηση του κινδύνου τους για καρκίνο του μαστού.

Περιβαλλοντικά ρυπογόνα

Μελέτες σε πειραματόζωα αποδεικνύουν την καρκινογόνο δράση στο μαζικό αδένα τους πολλών βιομηχανικών παραγώγων, σε μεγάλες δόσεις και συνεχή έκθεση. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε ανθρώπινους πληθυσμούς, που ούτως ή άλλως δέχονται πολύ μικρότερη έκθεση.

Κυλιόμενη νυχτερινή εργασία

Έχει παρατηρηθεί αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε νοσηλεύτριες και συνοδούς καμπίνας αεροσκαφών. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην έκθεση στο φως κατά τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα την αναστολή έκκρισης μελατονίνης που θεωρείται προστατευτική ορμόνη για το καρκίνο του μαστού.

Μικρόβια

Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν την παρουσία μικροοργανισμών στο παρέγχυμα του μαζικού αδένα, διαφορετικών από τα αντίστοιχα του δέρματος. Και μάλιστα σχετίζουν την αύξηση συγκεκριμένων μικροβιακών πληθυσμών με ανάπτυξη καρκίνου του μαστού αλλά και άλλων κακοηθειών.

Διαβάστε για τους Παράγοντες Κινδύνου Καρκίνου του Μαστού: